Ενημέρωση των Εφ. Αξκών σε εφεδρεία στα νέα Οπλικά Συστήματα και στις νέες μεθόδους διοίκησης και ηγεσίας

- 26 Μαρτίου, 2017

Ενημέρωση των Εφ. Αξκών σε εφεδρεία στα νέα Οπλικά Συστήματα

Ασκήσεις – Μετεκπαιδεύσεις – Προαγωγές

Η Εισήγηση του μέλους του Δ.Σ. κ. Μιχάλη Φωκά στο 10ο ΠΑΣΕΦΑ

Το ΓΕΣ έχει δημιουργήσει ένα σχέδιο όσων αφορά την μετεκπαίδευση της Εφεδρείας το οποίο αποσκοπεί στην συντήρηση των στρατιωτικών ικανοτήτων μας κατά τον χρόνο παραμονής στην εφεδρεία και μάλιστα όπως αναφέρει, η μετεκπαίδευση όπου θα κληθούμε να συμμετάσχουμε, διεξάγεται με δραστηριότητες εκπαίδευσης:

● Στο πλαίσιο της Μονάδας.

● Σε Σχολές εφέδρων αξιωματικών των Όπλων και Σωμάτων.

● Σε σχολεία βελτίωσης γνώσεων επί οπλικών συστημάτων και απονομής νέας ειδικότητας. 

● Με συμμετοχή σε μεγάλες Εθνικές ασκήσεις

Προσωπικά από τότε που απολύθηκα από το Στρατό και πέρασα στις τάξεις της εφεδρείας δεν έχω κληθεί  ποτέ και από κανέναν. Βέβαια δεν πρέπει να γενικεύουμε αλλά σας ερωτώ αγαπητοί φίλοι ..Σας έχουν καλέσει σε κάποια σχολή ? Πόσοι μετεκπαιδευτήκατε σε κάποιο νέο Οπλικό Σύστημα? Πόσοι πήρατε μέρος στην άσκηση Παρμενίων 2016 τον περασμένο Οκτώβρη ?

Η πραγματικότητα είναι ζοφερή. Το Σύστημα δεν δουλεύει!! δεν τραβάει !!

Η μόνιμη απάντηση που παίρνουμε από τους Στρατηγούς είναι (ψιθυριστά..) «Δεν υπάρχουν Λεφτά» . Καλούμε για μετεκπαίδευση όσους έχουν χρήσιμες ειδικότητες.  Και επιπλέον δεν επιτρέπει το υπάρχων νομικό πλαίσιο να σας καλούμε σε ασκήσεις.

Έχει γεμίσει η χώρα από λέσχες μικρές και μεγάλες από σοβαρές και πολλές ασόβαρες οι οποίες de facto καλύπτουν το κενό της εκπαίδευσης και της συντήρησης των στρατιωτικών ικανοτήτων. Χιλιάδες έφεδροι προσπαθούμε να εκπαιδευτούμε με ίδια μέσα σε χώρους κατάλληλους – ακατάλληλους με συνδρομή πρώην και νυν στελεχών χωρίς ενιαίο πρόγραμμα και συντονισμό από το ΓΕΣ , ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ! Αποτέλεσμα κατασπατάληση ανθρωπίνων και υλικών πόρων . 

Δεν μηδενίζουμε όμως.

Προσπάθειες επανεκκίνησης ίσως και να έγιναν στο παρελθόν.

Θυμάμαι στην τελετή λήξης της άσκησης ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2015 που διοργάνωσε η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων ο  τότε ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωσταράκος , παρουσία  και του Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού είχε μιλήσει για τη δημιουργία ενός Μητρώου Εφέδρων ως ένα πρώτο βήμα προκειμένου να  δει το επιτελείο πως μπορεί να εκμεταλλευτεί το δυναμικό της Εφεδρείας . Βέβαια τότε απευθυνόταν σε ένα κοινό το οποίο δεν το αποτελούσαν μόνο έφεδροι αξ/κοί, αλλά και έφεδροι υπαξιωματικοί και οπλίτες και γι’ αυτό να αναφέρθηκε στην σκοπιμότητα της κατασκευής αυτού του περιβόητου Μητρώου. Θα ήθελα επί τη ευκαιρία να το θέσω και ως ερώτημα στον εκπρόσωπο της ΔΕΠΑΘΑ εάν έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός.

Υπάρχει επίσης κινητικότητα στην Παραμεθόριο με τις ασκήσεις στις οποίες μετέχουν οι Εθνοφύλακες.

Εμείς το έχουμε ήδη το Μητρώο .Το τηρεί η ΔΕΠΑΘΑ εδώ και χρόνια. Έχει γίνει λοιπόν το πρώτο βήμα όσων αφορά τους Εφ. Αξ/κούς .

Και πάμε στο προκείμενο . Τις ασκήσεις και τις μετεκπαιδεύσεις . Πρώτα από όλα πρέπει να δούμε αν έχει αλλάξει κάτι στο Σχεδιασμό. Ο υπουργός προχωράει στην δημιουργία γραμματείας Βετεράνων που θα ασχολείται με τους Εφέδρους και τους Εθνοφύλακες. Χαρακτήρισε το 2017 έτος των εφέδρων και των εθνοφυλάκων, συμπεραίνω λοιπόν ότι υπάρχει η βούληση από την μεριά της πολιτείας για αναβάθμιση της Εφεδρείας.

Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ούτε η λογική, ούτε οι γνώσεις, ούτε η παραγωγική σκέψη λείπουν, όμως προτιμότερο είναι να συσταθεί από κοινού μία ομάδα εργασίας από στρατιωτικούς  και  μέλη των ΣΕΑΝ που θα επανασχεδιάσουν τον τρόπο συμμετοχής των Εφ. Αξ/κών στις μετεκπαιδεύσεις αλλά και στις ασκήσεις.

Και πρώτα από όλα να αλλάξουμε το Νομικό πλαίσιο που  διέπει τις ασκήσεις. Είναι απαράδεκτο να παίρνουμε αρνητικές απαντήσεις από τους Στρατηγούς στα αιτήματά μας επειδή νομικώς θα είναι εκτεθειμένοι.

Επίσης, Να σχεδιασθούν σταθεροί ημερολογιακά, κύκλοι μαθημάτων διοίκησης και ηγεσίας. Όλες οι μεγάλες πόλεις έχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις με αίθουσες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα σχολεία.

Και τέλος , το επιτελείο να σχεδιάσει Επαναλαμβανόμενες Επιστρατευτικές ασκήσεις Ετοιμότητας για τους Έφ.Αξ/κούς  όλων των όπλων και όλων των Σωμάτων .

Η συνεχή εκπαίδευση και αξιολόγηση των εφέδρων , όχι μόνο θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση του εφεδρικού στελεχιακού δυναμικού αλλά θα λύσει και το πρόβλημα των Προαγωγών.

Η προαγωγή πρέπει να αντανακλά πραγματική γνώση και ετοιμότητα.

Δεν μπορεί να περιμένουμε από 45άρηδες έφεδρους ανθυπολοχαγούς, που έχουν να φορέσουν παραλλαγή και άρβυλα 20 χρόνια, που έχουν χάσει την επαφή με τη στρατιωτική πραγματικότητα, να διοικήσουν αποτελεσματικά. Δυστυχώς τα πατριωτικά αισθήματα και το περίφημο Ελληνικό φιλότιμο είναι ανεπαρκή εφόδια στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Ηγήτορας δεν γεννιέσαι αλλά ούτε και γίνεσαι με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος.  Ηγήτορας γίνεσαι με τη συνεχή θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.

Το κέρδος από αυτή τη διαδικασία είναι πολλαπλό.

Πρώτα από όλα όσον αφορά τα Επιτελεία  και τους σχεδιασμούς τους , μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση και αξιολόγηση της εφεδρίας, θα διατηρούν το αξιόμαχο των μονάδων εφέδρων σε υψηλό επίπεδο και θα μπορούν με εμπιστοσύνη να χρησιμοποιούν τους Εφ. αξ/κούς όπως και τους Μονίμους. Να σημειώσω εδώ ότι ο ρόλος μας σε καμία περίπτωση δεν είναι να αντικαταστήσουμε τα μόνιμα στελέχη αλλά να συμπληρώσουμε στρατιωτική ισχύ και να είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε όταν χρειαστεί.

Οι ίδιοι οι Έφεδροι Αξ/κοι θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση που θα τους βοηθήσει να εφαρμόσουν τα παραπάνω σχέδια αποτελεσματικότερα.

Οι υφιστάμενοι των Εφ. Αξ/κών θα αισθάνονται σιγουριά και θα εκτελούν τις διαταγές τους χωρίς να υπάρχουν προβλήματα ανυπακοής και πειθαρχίας.

Και βέβαια επειδή όλοι για πόλεμο προετοιμαζόμαστε προκειμένου να έχουμε ειρήνη , να μην ξεχνάμε ότι η ποιοτική αναβάθμιση της εφεδρίας θα συμβάλλει στο αξιόμαχο και στην μείωση της θνησιμότητας στο πεδίο της Μάχης. Άλλωστε όπως είπε και ο Στρατηγός George Patton  “Ο σκοπός του πολέμου δεν είναι να πεθάνεις για την πατρίδα σου, αλλά να κάνεις το άλλο καθίκι να πεθάνει για τη δική του”.

Σταματήστε να μας αντιμετωπίζετε σαν απόστρατους, σαν απόμαχους. Είμαστε εδώ, δυνατοί ,ενεργοί, μάχιμοι,  με διάθεση να βοηθήσουμε.

Χρησιμοποιήστε μας ! Αξιοποιήστε μας !

Ζήτω ο Ελληνικός Στρατός ! Ζήτω η Ελλάς ! Ζήτω το Έθνος !

Λάρισα 18 Μαρτίου 2017

Μιχάλης Φωκάς

Εφ. Ανθλγός Φ(ΠΖ)

Διαβάστε περισσότερα / 

28 Αυγούστου, 2022
ΑΠΟΕΑ CIOR MILCOMP & CONGRESS – ATHENS 2022

Μια εμπειρία υπεράνω προσδοκιών, μια εμπειρία ζωής… Το κείμενο που ακολουθεί περιγράφει την προσωπική εμπειρία του υπογράφοντος από την συμμετοχή […]

Διαβάστε
3 Ιουνίου, 2022
Xαιρετισμοί βουλευτών (μελών του συνδέσμου) και προεδρου, στην ομιλία του Ιωάννη Μάζη

Αγαπητοί Συνάδελφοι, σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε τους χαιρετισμούς που απέστειλλαν οι Συνάδελφοι Έφεδροι Αξιωματικοί, Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, […]

Διαβάστε
18 Οκτωβρίου, 2017
Ομιλία Απόστολου Βερέμη στη ΣΣΕ

Εκδήλωση Τιμής των Εφέδρων Αξιωματικών  Διανύουμε το έτος που ονομάστηκε «Έτος της εφεδρείας και της Εθνοφυλακής». Διανύουμε το έτος στο […]

Διαβάστε
24 Σεπτεμβρίου, 2017
Παρουσιάση του υπηρεσιακού πιστολιού του Ελληνικού Στρατού

Πιστόλι Colt  Μ1911 A1  0.45 ACP Από τις αρχές του 1950 ο Ελληνικός Στρατός προμηθεύεται τα πιστόλια Colt M1911 των […]

Διαβάστε
15 Σεπτεμβρίου, 2017
Η ομιλία του Μιχαήλ Τσαμάζ στην Ημερίδα της Σχολής Πυροβολικού για τον Έφεδρο Αξιωματικό

Ομιλία του Εφέδρου Αξιωματικού Μιχαήλ Τσαμάζ, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Εταιρειών ΟΤΕ, με θέμα : "Βιωματικές εμπειρίες ενός […]

Διαβάστε
1 Ιανουαρίου, 2017
Βίντεο με τη δραστηριότητα του Συνδέσμου το 2016

Απολαύστε στο παρακάτω βίντεο , στιγμιότυπα από μία πλούσια σε δραστηριότητες χρονιά για τον ΣΕΑΝ Λάρισας !

Διαβάστε

Επικοινωνία

Κύπρου 80, 41221, Λάρισα
Τ: 2410532101
E: [email protected]
Αριθμός λογαριασμού ALPHA BANK
GR77 0140 3000 3000 0200 1000 120

Ανακοινώσεις

Δραστηριότητες

Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών ν. Λάρισας

Κύπρου 80, 41221, Λάρισα
τηλ. & φαξ 2410.532101
Copyright © 2010 - 2024 Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών ν. Λάρισας. All rights reserved | Created by AtMedia.gr
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram