Xαιρετισμοί βουλευτών (μελών του συνδέσμου) και προεδρου, στην ομιλία του Ιωάννη Μάζη

- 3 Ιουνίου, 2022

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε τους χαιρετισμούς που απέστειλλαν οι Συνάδελφοι Έφεδροι Αξιωματικοί, Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Βασίλης Κόκκαλης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μιχαήλ Φωκάς, για την ομιλία του καθηγητή Γεωπολιτικής κ. Ιωάννη Μάζη, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμός μας τη Δευτέρα 30 Μαίου 2022, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Ίδρυμα.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Ν. Λάρισας

κ. Πρόεδρε,

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την ευγενική σας πρόσκληση. Ωστόσο, παρά την επιθυμία μου να παραβρεθώ στη διάλεξη του καθηγητή Γεωπολιτικής κ. Ιωάννη Μάζη με θέμα «Ανάλυση των σύγχρονων γεωπολιτικών δυναμικών», που διοργανώνετε. Δυστυχώς, δεν δύναμαι να ανταποκριθώ θετικά, λόγω συμμετοχής μου σε αποστολή της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευση της Ορθοδοξίας, στην Φλωρεντία.

Θα ήθελα, ωστόσο, αφού σας συγχαρώ για την διοργάνωση της εκδήλωσης, να καλωσορίσω στην πόλη μας τον αξιότιμο καθηγητή κ. Ιωάννη Μάζη και να επισημάνω ότι η επιστημονική του αρτιότητα και η εμπειρία του, αποτελούν εχέγγυα για μια εμπεριστατωμένη ανάλυση των γεωπολιτικών γεγονότων που επηρεάζουν τη θέση μας ως χώρα στην εγγύτερη άλλα και την ευρύτερη γειτονιά μας. 

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωσή σας. 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ , Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Ν. Λάρισας

Αξιότιμε Πρόεδρε

Αξιότιμε Γεν. Γραμματέα

Αγαπητά μέλη του Συνδέσμου

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση στην άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξη, που διοργανώνετε, κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις, όμως, δεν μου επιτρέπουν να δώσω το παρών.

Θα μου επιτρέψετε, ωστόσο, να σας συγχαρώ, τόσο για την πρωτοβουλία μιας τόσο σημαντικής εκδήλωσης, όσο και για τον εξαίρετο προσκλεκλημένο σας, καθηγητή Γεωπολιτικής, Ιωάννη Μάζη.

Δυστυχώς, η εποχή που διανύουμε αποτελεί την απαρχή τεκτονικών αλλαγών στον παγκόσμιο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό χάρτη, με την χώρα μας, να καλείται να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σχοινί, καθώς η γεωγραφική της θέση, την καθιστά στο επίκεντρο των επικείμενων αλλαγών.

Από την πλευρά μας, ως υπεύθυνη κυβέρνηση, δεν “τρέχουμε” πίσω από τις εξελίξεις, αλλά δημιουργούμε ένα μωσαϊκό διπλωματικών κινήσεων, που ισχυροποιούν την πατρίδα μας, καθιστώντας την πυλώνα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας, σε Βαλκάνια και ΝοτιοΑνατολική Μεσόγειο.

Οι αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, οι εξοπλιστικές μας ενισχύσεις με τα πλέον σύγχρονα μέσα, η ενδυνάμωση των σχέσεων με χώρες της Μέσης Ανατολής και η αναβάθμιση του ρόλου μας σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ, αποδεικνύουν ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την ειρήνη στην περιοχή και να απαντήσουμε αποφασιστικά σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να απειλήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Φίλες και Φίλοι

Υπηρετήσατε στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, με αφοσίωση στο καθήκον και συναίσθηση της ευθύνης.

Ανταποκριθήκατε με επιτυχία στην αποστολή που η Πολιτεία σας ανέθεσε και συνεχίζετε να μάχεστε υπέρ των ίδιων ιδεωδών.

Εύχομαι να συνεχίσετε το πλούσιο έργο σας, με την υλοποίηση πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων, που βελτιώνουν την ετοιμότητα των εφεδρικών δυνάμεων της χώρας και συμβάλλουν στην μεταξύ μας ψυχική ενότητα και επαφή.

Άλλωστε και εγώ, είμαι ένας από εσάς και αισθάνομαι υπερήφανος που ανήκω σε έναν από τους πιο δραστήριους και ενεργούς Συνδέσμους Εφέδρων στη χώρα.

Εύχομαι ολόψυχα, καλή επιτυχία στην διάλεξη και αναμένω με ενδιαφέρον τα συμπεράσματα, που θα εξαχθούν.

Είμαι πάντα στο πλευρό σας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ν. Λάρισας

Χαιρετίζω την σημερινή ξεχωριστή εκδήλωση του Συνδέσμου Εφέδρου  Αξιωματικών ν. Λάρισας της οποίας είμαι και μέλος, καθώς ανειλημμένες κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις δεν επέτρεψαν την σημερινή φυσική μου παρουσία .

Αρχικά να συγχαρώ θερμά το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο και να ευχηθώ στα μέλη του επιτυχή επιτέλεση των καθηκόντων τους στο υψηλό  έργο που καλούνται να υπηρετήσουν. 

Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση σας να παραβρεθώ στην πολύ σπουδαία εκδήλωση σας, η οποία πραγματεύεται  το πλέον επίκαιρο και πολυσύνθετο ζήτημα της εποχής μας σε παγκόσμιο επίπεδο, την «Ανάλυση των σύγχρονων γεωπολιτικών δυναμικών».

Οι σύγχρονες γεωπολιτικές δυναμικές διαμορφώνουν και καθορίζουν την οικονομία, την πολιτική και την ασφάλεια πυροδοτώντας ταυτόχρονα σε πολλές περιπτώσεις  συγκρούσεις ή ακόμη και πόλεμο. Σήμερα πλέον, ο σύγχρονος κόσμος μας είναι συνδεδεμένος και   αλληλοεξαρτώμενος καλώντας την παγκόσμια  κοινωνία να αντιμετωπίσει πλήθος προκλήσεων και συνεπειών. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια και γεωπολιτική , συνθήκες που επιβάλλουν την  συντεταγμένη αντιμετώπιση τους από το σύνολο των κυβερνήσεων και των κοινωνιών. Επιβάλλεται πλέον να αναδειχθεί η  εξωστρέφεια της Ευρωπαϊκής Ελλάδας στον κόσμο παράλληλα με τον καθοριστικό της ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει.

Η παρουσία του εξαίρετου και άξιου επιστήμονα κ. Μάζη είναι σημαντική και καθοριστική στην αξιέπαινηπρωτοβουλία σας και υλοποίηση της σημερινής υψηλού επιπέδου εκδήλωσης, για την οποία σας συγχαίρω θερμά και εύχομαι καλή επιτυχία.

ΜΙΧΑΗΛ ΦΩΚΑΣ, Πρόεδρος ΣΕΑΝ Λάρισας

Κύριοι Συνάδελφοι,

Φίλες και φίλοι του Συνδέσμου,

Σας καλωσορίζω στη σημερινή μας εκδήλωση με θέμα τις σύγχρονες γεωπολιτικές δυναμικές.

Πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθηγητή Ιωάννη Μάζη για τη τιμή που μας έκανε , να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή μας και να είναι σήμερα ανάμεσά μας.  

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Αντιδημαρχία πολιτισμού, για την καθοριστική της βοήθεια στην διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης με την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Ιδρύματος.

Ο ΣΕΑΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ  ως Έφεδροι αξιωματικοί  του Ελληνικού  Στρατού ο οποίος καθημερινά αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα την τουρκική παραβατικότητα και επιθετικότητα, αλλά, και ως πολίτες μιας κοινωνίας η οποία βιώνει πολλαπλώς τις  συνέπειες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, είχαμε χρέος να διοργανώσουμε τη σημερινή εκδήλωση ώστε με την πολύτιμη συνδρομή του κ. καθηγητή  να προσπαθήσουμε να  κατανοήσουμε το ρευστό περιβάλλον μέσα στο οποίο πορευόμαστε.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ως Σύνδεσμος δείχνουμε αυτό το ενδιαφέρον. Θυμίζω τη διοργάνωση ομιλίας τον Φεβρουάριο του 2020 για το νομικό καθεστώς των νήσων του Αιγαίου με συνδιοργανωτές την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, και το Σύλλογο Κρητών «ο Ψηλορείτης» καθώς και την ομιλία για το Συριακό Ζήτημα τον Ιανουάριου του 2016.

Οι γεωπολιτικές δυναμικές που διαμορφώνονται θα επηρεάσουν άμεσα τις επόμενες δεκαετίες περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα όπως η Ανατολική Μεσόγειος αλλά και το Αιγαίο μας.

 Το Αιγαίο, θάλασσα που αποτέλεσε την αρχέγονη κοιτίδα του πολιτισμού μας, η μητέρα θάλασσα που συνδέει τα νησιά και την ηπειρωτική ελλάδα σε έναν ενιαίο χώρο, είναι πλέον το ανάχωμά μας, απέναντι στον Τουρκικό Αναθεωρητισμό που προσπαθεί να επιβάλει ο Ερντογάν.

Τα θεωρητικά εργαλεία αυτής της πολιτική έχουν αναπτυχθεί εδώ και 20 χρόνια. Θυμίζω το βιβλίου του κ.  Νταβούτοβλου,  «Το Στρατηγικό Βάθος» όπου εκεί αναπτύσεται το νεοοθωμανικό όραμά μια Ηγεμονεύουσας Τουρκίας όχι μόνο ως περιφερειακής αλλά και παγκόσμιας δύναμης.

 Τα χρόνια που έρχονται θα είναι δύσκολα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, στον οποίο συμμετέχει και η χώρα μας στέλνοντας στρατιωτική βοήθεια δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί. Επιπρόσθετα, η εμμονή της Τουρκίας να επιβάλλει την ηγεμονία της στην περιοχή μας, και να αμφισβητεί όλο και ποιο έντονα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μας προβληματίζει.

Το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Προετοιμαζόμαστε. Εξοπλιζόμαστε. Αναπτύσσουμε συμμαχίες. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να δίνουμε αποφασιστικές απαντήσεις  στο διπλωματικό πεδίο αλλά και αν απαιτηθεί, ακόμη και στο στρατιωτικό.

Έχουμε χρέος  να είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, σε αυτή των νικητών, και ως έτσι να μας κρίνουν οι επόμενες γενιές.

Σας ευχαριστώ.

Διαβάστε περισσότερα / 

28 Αυγούστου, 2022
ΑΠΟΕΑ CIOR MILCOMP & CONGRESS – ATHENS 2022

Μια εμπειρία υπεράνω προσδοκιών, μια εμπειρία ζωής… Το κείμενο που ακολουθεί περιγράφει την προσωπική εμπειρία του υπογράφοντος από την συμμετοχή […]

Διαβάστε
18 Οκτωβρίου, 2017
Ομιλία Απόστολου Βερέμη στη ΣΣΕ

Εκδήλωση Τιμής των Εφέδρων Αξιωματικών  Διανύουμε το έτος που ονομάστηκε «Έτος της εφεδρείας και της Εθνοφυλακής». Διανύουμε το έτος στο […]

Διαβάστε
24 Σεπτεμβρίου, 2017
Παρουσιάση του υπηρεσιακού πιστολιού του Ελληνικού Στρατού

Πιστόλι Colt  Μ1911 A1  0.45 ACP Από τις αρχές του 1950 ο Ελληνικός Στρατός προμηθεύεται τα πιστόλια Colt M1911 των […]

Διαβάστε
15 Σεπτεμβρίου, 2017
Η ομιλία του Μιχαήλ Τσαμάζ στην Ημερίδα της Σχολής Πυροβολικού για τον Έφεδρο Αξιωματικό

Ομιλία του Εφέδρου Αξιωματικού Μιχαήλ Τσαμάζ, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Εταιρειών ΟΤΕ, με θέμα : "Βιωματικές εμπειρίες ενός […]

Διαβάστε
26 Μαρτίου, 2017
Ενημέρωση των Εφ. Αξκών σε εφεδρεία στα νέα Οπλικά Συστήματα και στις νέες μεθόδους διοίκησης και ηγεσίας

Ασκήσεις – Μετεκπαιδεύσεις – Προαγωγές Η Εισήγηση του μέλους του Δ.Σ. κ. Μιχάλη Φωκά στο 10ο ΠΑΣΕΦΑ Το ΓΕΣ έχει […]

Διαβάστε
1 Ιανουαρίου, 2017
Βίντεο με τη δραστηριότητα του Συνδέσμου το 2016

Απολαύστε στο παρακάτω βίντεο , στιγμιότυπα από μία πλούσια σε δραστηριότητες χρονιά για τον ΣΕΑΝ Λάρισας !

Διαβάστε

Επικοινωνία

Κύπρου 80, 41221, Λάρισα
Τ: 2410532101
E: [email protected]
Αριθμός λογαριασμού ALPHA BANK
GR77 0140 3000 3000 0200 1000 120

Ανακοινώσεις

Δραστηριότητες

Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών ν. Λάρισας

Κύπρου 80, 41221, Λάρισα
τηλ. & φαξ 2410.532101
Copyright © 2010 - 2024 Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών ν. Λάρισας. All rights reserved | Created by AtMedia.gr
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram