Προσφορά των Εφέδρων Αξιωματικών στους πολέμους της πατρίδας μας

- 23 Οκτωβρίου, 2010

Προσφορά των Εφέδρων Αξιωματικών στους πολέμους της πατρίδας μας

Οι έφεδροι αξιωματικοί εκπαιδεύονται σε διάφορες στρατιωτικές σχολές και παίρνουν ταχύρρυθμα όλη την εκπαίδευση που παίρνει ο εύελπις στη Σχολή Ευελπίδων και ως διμοιρίτες εντάσσονται στις μονάδες του ελληνικού στρατού.

Η Γνώση τους αυτή συνδυασμένη με το ψυχικό τους μεγαλείο τους έκανε να διαπρέψουν σαν μικροί ηγήτορες, όποια αποστολή κι αν τους ανατέθηκε. Διαπνέονταν από ανώτερες πατριωτικές και ηθικές αξίες κι έδειξαν ηρωισμό μέχρι αυταπάρνηση. Αποτελούν το δυνατότερο παράδειγμα για μίμηση και εκπλήρωση πατριωτικου καθήκοντος.

Ο έφεδρος αξιωματικός, επικεφαλής της διμοιρίας του, παρακολουθεί την εξέλιξη της μάχης κι είναι έτοιμος να δώσει την κατάλληλη στιγμή το παράγγελμα « εφ' όπλου λόγχη» και να ορμήσει πρώτος αυτός έξω από το χαράκωμα. Οι μαχητές τον ακολουθούν κραυγάζοντας «αέρα». Η επιτυχία τους απαιτεί τόλμη, εξυπνάδα και δύναμη, ψυχική και σωματική. Οι Έλληνες Έφ. Αξιωματικοί τα διαθέτουν αυτά.

Πρώτος λοιπόν πετιόταν από το χαράκωμα έκθετος άμεσα στα πυρά του εχθρού. Πρώτος στη φωτιά, πρώτος στον κίνδυνο, χωρίς φόβο, χωρίς δισταγμό. Να γιατί τα πρώτα θύματα του πολέμου ήταν έφ. Αξιωματικοί. Ο Λευτέρης Ντάσκας από τον Πλάτανο Τρικάλων, πρωταθλητής του άλματος σε μήκος, ήταν ο δεύτερος αξιωματικός τον ελληνικού στρατού που έπεσε νεκρός. Ο Λαμιώτης Γεώργιος Κουμπουρλής, τρέχοντας πρώτος στην επίθεση, τραυματίστηκε θανάσιμα στο στήθος. Νεκροί ήταν ακόμη ο Έφεδρος ανθυπολοχαγός Νίκος Γεωργίου από τη Λάρισα και Δημήτριος Zιώγας από το Καστράκι. Η Διεύθυνση Ιστορίας του στρατού έχει καταγράψει περισσότερους από 120 νεκρούς εφέδρους αξιωματικούς.

Πρόσφατα, απεβίωσε το μέλος του συνδέσμου μας έφεδρος ανθυπολοχαγός Νίκος Χατζής, που τραυματίστηκε τις πρώτες μέρες του πολέμου στο στήθος. Στις 4 Φεβρουαρίου του '41 το εν ζωή μέλος του συνδέσμου μας Μάρκος Μηνάς τραυματίστηκε στο Μπούμπεσι. Επίσης μέλη του συνδέσμου μας που πολέμησαν στην Πίνδο το '40- '41 ο Ηλίας Παπαχαραλάμπους, ο Νίκος Χατζηευθυμίου και ο Ηρακλής Ριζούλης από το Μεγαλόβρυσο Αγιάς, έφεδροι ανθυπολοχαγοί.

Η συμβολή λοιπόν των εφέδρων αξιωματικών υπήρξε σημαντική, καθοριστική σ' αυτό το ορμητικό ξέσπασμα του ελληνικού στρατού εναντίον της αλαζονείας και του φασισμού των Ιταλών εισβολέων. Η ανδρεία τους άξια έχει αποσπάσει το θαυμασμό και τον έπαινο της Ιστορίας.

Έχουμε συνηθίσει να δίνουμε στον ηρωισμό μιαν έννοια παθητική, να τον αντικρίζουμε σαν ένα πάθος ισχυρό που κατέχει σε ορισμένες στιγμές ή μόνιμα τον άνθρωπο, και τον κάνει να ενεργεί εντονότερα απ' όσο του επιτρέπουν οι υλικές του δυνάμεις, χωρίς στάθμιση των κινδύνων ή χωρίς ελπίδα επιτυχίας. Αυτός ο ηρωισμός ποτέ δεν υπήρξε ελληνικός.

Μα υπάρχει και ο άλλος ηρωισμός, ο συνειδητός, αυτός που είναι καμωμένος από λόγο και από θέληση. ( Αυτόν θα μπορούσαμε να τον ορίσουμε απλά σαν επιβολή της προσταγής του καθήκοντος πάνω στη σάρκα.) Σ' αυτόν απαντούμε τη θέληση της θυσίας του ατόμου για την ομάδα, της ύλης για την ιδέα εκδηλώνεται όχι μόνο σε έργα πολέμου αλλά και σε έργα ειρήνης. Αυτός είναι ο πραγματικός ηρωισμός, αυτός είναι ο ελληνικός ηρωισμός.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2009 έγινε στο Χατζηγιάννειο μέγαρο η παρουσίαση του βιβλίου του Εφέδρου Ανθ/γου Λαζάρου Αρσενίου "Η νίκη της Ελλάδας το 40-41 στον πόλεμο της Ιταλίας"

Διαβάστε περισσότερα / 

28 Αυγούστου, 2022
ΑΠΟΕΑ CIOR MILCOMP & CONGRESS – ATHENS 2022

Μια εμπειρία υπεράνω προσδοκιών, μια εμπειρία ζωής… Το κείμενο που ακολουθεί περιγράφει την προσωπική εμπειρία του υπογράφοντος από την συμμετοχή […]

Διαβάστε
3 Ιουνίου, 2022
Xαιρετισμοί βουλευτών (μελών του συνδέσμου) και προεδρου, στην ομιλία του Ιωάννη Μάζη

Αγαπητοί Συνάδελφοι, σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε τους χαιρετισμούς που απέστειλλαν οι Συνάδελφοι Έφεδροι Αξιωματικοί, Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, […]

Διαβάστε
18 Οκτωβρίου, 2017
Ομιλία Απόστολου Βερέμη στη ΣΣΕ

Εκδήλωση Τιμής των Εφέδρων Αξιωματικών  Διανύουμε το έτος που ονομάστηκε «Έτος της εφεδρείας και της Εθνοφυλακής». Διανύουμε το έτος στο […]

Διαβάστε
24 Σεπτεμβρίου, 2017
Παρουσιάση του υπηρεσιακού πιστολιού του Ελληνικού Στρατού

Πιστόλι Colt  Μ1911 A1  0.45 ACP Από τις αρχές του 1950 ο Ελληνικός Στρατός προμηθεύεται τα πιστόλια Colt M1911 των […]

Διαβάστε
15 Σεπτεμβρίου, 2017
Η ομιλία του Μιχαήλ Τσαμάζ στην Ημερίδα της Σχολής Πυροβολικού για τον Έφεδρο Αξιωματικό

Ομιλία του Εφέδρου Αξιωματικού Μιχαήλ Τσαμάζ, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Εταιρειών ΟΤΕ, με θέμα : "Βιωματικές εμπειρίες ενός […]

Διαβάστε
26 Μαρτίου, 2017
Ενημέρωση των Εφ. Αξκών σε εφεδρεία στα νέα Οπλικά Συστήματα και στις νέες μεθόδους διοίκησης και ηγεσίας

Ασκήσεις – Μετεκπαιδεύσεις – Προαγωγές Η Εισήγηση του μέλους του Δ.Σ. κ. Μιχάλη Φωκά στο 10ο ΠΑΣΕΦΑ Το ΓΕΣ έχει […]

Διαβάστε

Επικοινωνία

Κύπρου 80, 41221, Λάρισα
Τ: 2410532101
E: [email protected]
Αριθμός λογαριασμού ALPHA BANK
GR77 0140 3000 3000 0200 1000 120

Ανακοινώσεις

Δραστηριότητες

Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών ν. Λάρισας

Κύπρου 80, 41221, Λάρισα
τηλ. & φαξ 2410.532101
Copyright © 2010 - 2024 Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών ν. Λάρισας. All rights reserved | Created by AtMedia.gr
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram